O nás

Jmenujeme se Luděk a Li Bečicovi /máme dvě velké dcery a 6letého syna Štěpánka/,

už více jak 10 let poznáváme a objevujeme účinky stravy na naše zdraví. Přes pět let jsme společně nadšenými propagátory přípravy jídel a pokrmů z plnohodnotných surovin zpracovaných co nejpřirozenějším způsobem. V té době jsme s velkým nadšením a úsilím zároveň zřídili a provozovali bezobalový obchod s tradičními, a tehdy ještě běžně neznámými surovinami, a vykročili jsme tak mimo prostor našeho soukromí na cestu na níž se setkáváme s lidmi otevřenými novým nebo nezvyklým informacím o výživě a souvislostech s tím spojenými. Žili jsme tehdy tzv. ,,na samotě u lesa“ v rodinném společenství lidí, přibližně 3 roky. Obchod již aktivně neprovozujeme a soustřeďujeme se na činnosti a události, které samovolně přichází, mění naše životy a někdy i zdroj příjmů.

Li často uplatňuje své kulinářské umění, znalosti z mnoha kurzů a přednášek při přípravě jídel tradičními postupy našich babiček v kombinaci se znalostmi z makrobiotiky, vegetariánských a jiných bezmasých stravovacích směrů. Samozřejmou součástí procesu vzniku jejich lahodných pokrmů je často velká intuice s jakou vše vzniká a nezapomíná na vědomý přístup k celému procesu. Tj. od výběru zdroje surovin, jejich kvalitu, momentální roční období, příležitost ke které vše vzniká a pro koho je jídlo určeno. Tak se stalo, že vše zúročila při více jak dvouleté přípravě obědů pro lesní školku, na mnoha seminářích, rodinných či víkendových pobytech nebo vedení svých setkání „u plotny“. Její velkou radostí, vášní a smyslem života jsou různá společenská a skupinová setkání, ženské kruhy a jiné akce při kterých ožívají staré tradice, rituály našich předků, rukodělné práce a všeliké způsoby komunikace se svým tělem a věcmi „mezi nebem a zemí“.  

Luděk se před téměř 4 lety setkal se základy pečení kvasového chleba, což bylo logickým důsledkem jeho vášně pro pečení domácího pečiva. Od té doby se díky píli a nadšení propracoval několika měsíčním obdobím pokusů, omylů a nezdarů k chlebu, o který dnes projevuje zájem čím dál větší okruh zákazníků. Od skromných začátků, v podmínkách domácí výroby jednoho druhu chleba, kdy jsme si sami přebírali zrno, mleli mouku a pekli jsme ve formách, které byly zrovna po ruce jsme se dopracovali k činnosti v malé provozovně kde všechny naše výrobky, zpravidla úspěšně :-), vznikají. Dnes se může pochlubit nejméně 15ti druhy pečiva vyráběného výhradně z kvásku bez použití droždí. Navíc jsou v sortimentu i 2 druhy bezlepkového pečiva (také bez droždí).  

Věrni naší myšlence a významu hodnotné stravy není v žádném výrobku použita běžná bílá mouka ani rafinovaný bílý cukr. Všechny receptury jsou vlastní, naprosto originální. Originálně vznikají i některé názvy výrobků jako např. celožitný chléb BOHAN (v případě zájmu vám celou historku rádi povíme při osobním setkání :-) ) Stále se také snažíme zůstat věrni poctivé řemeslné práci a proto veškeré výrobky vznikají 100% ručně. 

Klademe také důraz na maximální využití nejen kvalitních surovin, ale i na jejich, nejlépe regionální, původ. Díky tomu jsme v roce 2015 získali certifikaci „Haná regionální produkt“ na celý náš sortiment.                                               

Kromě pečení je Luďkovým koníčkem práce s různými přírodními materiály např. dřevem, kůží, výroba indiánských předmětů - luky, šípy, opasky, váčky atd. Jelikož celá rodina cítíme silné pouto s přírodou a zemí, je nám velmi blízké setkávání se s příležitostmi a lidmi v indiánském duchu /rodinné pobyty v přírodě, organizování indiánských táborů pro děti, pobývání na dětských akcích/